De dagelijkse cyclus
Serotonine stimuleert de stofwisseling en geeft ons lichaam te kennen dat de dag begonnen is.
Als we wakker worden begint ons lichaam het hormoon serotonine te produceren. Serotonine stimuleert de stofwisseling en geeft ons lichaam te kennen dat de dag begonnen is en we actief en scherp moeten worden. Het spectrum van ochtendlicht heeft direct effect op het stopzetten/ verminderen van melatonine . Melatonine is ons slaaphormoon.
Indien men in de ochtend wordt blootgesteld aan een verticaal gemeten lux waarde van minimaal 1000 Lux bij een daglicht kleurtemperatuur van 5500-5800K wordt het hormoon serotonine aangemaakt. Op die manier boots je feitelijk een situatie na zoals die bij het maken van een ochtendwandeling in mooi helder weer. Je voelt je daarna vaak energiek en prettig.
Gedurende de dag wordt het hormoon serotonine in ons lichaam afgebouwd. Reden genoeg om in de middag nog steeds een hoge luxwaarde daglicht te creëren die ons lichaam en onze geest scherp houdt. De luxwaarde (lichtsterkte) en kleurtemperatuur mag dan gelijk zijn aan die tijdens de ochtend.
Aan de het einde van de middag en avond begint ons lichaam melatonine aan te maken. Hierdoor worden we moe, minder scherp en minder actief. We bereiden ons voor op nachtrust.
In het geval van een normaal dag- en nachtritme is het dan raadzaam om in een lagere kleurtemperatuur en lichtsterkte te verblijven exact zoals die buiten ook plaatsvindt. Als de zon ondergaat wordt ons natuurlijk daglicht veel minder fel en warmer van kleur dan gedurende de dag. Bij een normaal dag- en nachtritme is het soms helemaal niet nodig dit na te bootsen op een werkplek. In veel gevallen verlaten mensen aan het einde van de middag hun werkplek en ervaren deze lichtcyclus op een natuurlijke wijze door zich buiten en thuis in warmer licht te begeven. In andere gevallen is het juist wel wenselijk deze cyclus na te bootsen.
Denk bijvoorbeeld aan werkplekken waarbij men 24 uurs diensten heeft, of mensen die de hele dag in eenzelfde ruimte verblijven of nauwelijks naar buiten gaan. Met biodynamische verlichting wordt een natuurlijke overgang naar de rustfase door een vermindering van de helderheid van volspectrumdaglicht (5800K) en ontspannend warm-wit licht (3000/4000K) tot stand gebracht.